Friday, February 26, 2010

Vinterskuespill

Før hun reiste til Ghana fikk Theresa med seg ei bok fra skolen med Skuespill: 4 korte scener med dialog og artige tegninger fra en morsom "virkelighet". Den har inspirert henne til å lage denne historien mens klassen hjemme har hatt vinterferie:


4h skuespill



Tekst: Theresa Opoku
Illustrasjoner: Theresa Opoku
Laget: 2010


Ida, Kristine, Caroline, Mathilde, Ole Hermann, Ola & Oda

Innhold
4h tur til Buljalia……………….1.
Ole Hermann, Caroline og Kristine i Ghana…………2
En e-post fra Kofforidua…………..3

Kristine: Åh åh åh det snør, det snør!
Caroline: Se Mathile det snør, vi må ut å ake!
Mathilde: Ja det må vi! Tik…
Caroline: Tikka vær først!
Mathilde: Ja men det skulle jo jeg si.
Caroline: Men jeg sa det!
Kristine: Men jeg var først til å kle på meg!
Caroline: Hysj, jeg hører noen snorke. (Oda snorker)
Mathilde: He,he, vi må ta det opp på telefonen. Tik…
Caroline: Tikka ta det opp.
Mathilde: Åh, ikke igjenn.
Karoline: Fokus, det er kjempefint vintervær å alt vi gjør er å sitte her inne i lavvoen å prater.
Caroline: Ja hun har forsovitt rett i det.
Mathilde: Ja
Karoline: Skal vi gå ut da?
Mathilde: Ja! Ta me snowboardet ditt da, så tar vi med akebrettet vårt!
Karoline: Ok, da møtes vi ute når dere har kledd på dere.
Caroline: Ok
Caroline: (visker) hun tror hun er så kul.
Mathilde: Syns du, jeg syntes hun er det jeg.
Caroline: Det er din mening. Det gåran å være venner selv om man er uenig. Ikke sant…?
Mathilde: Ja det gjør det! Men nå må du kle på deg, jeg er snart ferdig jeg.
Caroline: Ja da.(hun kler på seg)
Mathilde: sånn, da går vi ut…
Caroline: VENT. Vi går bak den slalombakken der Kristine bruker å renne-ned.
Mathilde: Ja, vi skremmer henne.
Caroline: Ja!
Oda: (jesp) Hva er det som foregår?
Mathilde: Det har ikke du noe med.
Caroline:Sånn, skal vi gå ut?
Oda: JA!!!
Mathilde: Ikke du, jeg. Ja!!
Oda: Hade
Caroline: Ha….
Mathilde: Ikke snakk til henne.
Caroline: Hysj, hun er der.
Mathilde: Jeg ser henne.
Caroline: 1…2…3… (Mathilde og Caroline roper) BØØ.
Kristine: Æææ (Kristine faller).
Mathilde: Ojsann. (Ola, Ida, Oda og Ole Hermann kommer ut)
(Kristine gråter)
Ola: Hva her dere gjort?
Mathilde: Ing…
Kristine: enting, de har ikke gjort noen ting jeg bare lurte de, jeg hørte nemelig alt dere sa om å skremme meg, så jeg bestemte med for å lure dere.
Mathilde: Sleiping, ah.
Caroline: Ja du er utrolig sleip, vi hater deg.
Caroline og Mathilde: Ha!
Kristine: Okei, dere har et utrolig sinne problem.
Caroline: Lurte deg!
Mathilde: Der fikk du!! Ha
(Hele gjengen sitter rundt bålet å koser seg med å grille pølse og fortelle skryte historier. Neste dag er 4H turen over, og alle drar hjem til foreldrene sine.)

fortsetelse følger


Friday, February 19, 2010

Vinterleker


Mitt fantastiske (not) bilde, Sandra(AbenaI)

Thursday, February 18, 2010

Powerpoint, Svette og 45grader-Fin blanding = )


I går var dagen, den dagen....... å ja den dagen da vi skulle vise powerpointen. Hehe. Bare se bort fra den øverste linja, Vi kom først av alle, og jeg kjente at knærne mine skalv og jeg var svimmel. Trodde seriøst jeg skulle besvime!!!!! Så kom elevene 450 stykker, da trodde jeg jeg skulle dø.

Etterhvert kom rektorene fordi denne skolen er skikkelig stor, du går på den fra du er 4 til du er 18 elr 19 husker ikke helt. Men til poenget. De har to rektorer en for de minste og en for de største.

Også har de en diriktør som er over rektorene på denne og de andre VRA skolen. Mrs Grace som besøkte Byåsen skole i 2008. Direktøren startet med å snakke også overleverte hun mikrofonen til mamma........så snakket hun. Så var det min tur...

Jeg gikk sakte bort til pc`n og satte på framvisningen, på starten var det en del ord jeg ikke kunne så det ble sånn: jaaaaa, ehh mhm hehe MAMMA!FLAUT!Det gikk heldigvis greit utover i presentasjonen. Har lært at jeg må se på publikumm, tror jeg gjorde det en gang...Hehe...! Vi delte også ut brevene, det gikk kjempe bra og alle ble glad for å få brev. Men når vi skulle hjem, det er en annen sak. Air condition har sluttet å virke i bilen og det var 45 grader utenfor, det var ikke spesielt gøy og sitte i den bilen for å si det sånn. Det var så varmt, har aldri kjent noe lignende. Men det er ikke det hele, når vi kom hjem hadde vi ikke noe husnøkkel og ingen fikk tak i Tanten min så hun kunne komme låse opp, så det ble en halvtimes tid ekstra ut i varmen....!

-Sandra-(AbenaI)!

Wednesday, February 17, 2010

Brevene er nå høytidelig overlevert

I dag var den store dagen da vi skulle overlevere alle brevene vi hadde med fra Byåsen skole til brevvennene på Akosombo. Alle elevene fra 1-7 trinn var samlet i festsalen, for å høre nyheter fra Norge og se bilder fra skolen vår. Med lærerne var det ca. 450 stykker der.

The Abenas var veldig spente, vi skulle snakke på Engelsk i mikrofon å vise power-point vi har laget selv. Jeg snakket om skoleveien, hva vi gjør på 4.trinnet og Bandet mitt, The Pumas, som hadde konsert for skolen 12. februar.



Vi var nervøse for at de skulle prate og ikke følge med, men nei da, de satt bomstille i to timer og hørte på alt som ble sagt og vist. Helt først sa vi at alle skulle repitere etter oss: BY-ÅS-EN. Også litt etterpå fikk vi et spørsmål hva heter skolen? - Fordi de syntes det var et morsomt ord.


Men det vi ikke viste var at fem stykker fra sjuende hadd laget en power
point om Ghana til oss. Etter at ellevene hadde hatt sin power-point, spurte de om det var noen spørsmål, da ble det helt stille i salen. Plutselig kom det en hand opp i været helt bakerst, som veivet fort fram og tilbake. Og en gutt fra fjerde spurte: "Hva het det?"? Og ingen forsto noe. Så gjentok han: "Hva heter skolen?" Rektor spurte; "Hvilken skole - den i Ghana?" Alle lo. "Neiiii, den i Norge". Han ville høre det rare navnet en gang til, så vi gjentok BY-ÅS-EN.

Alle elevene var veldig glad for brevene. Læreren og elevasistenten for hvert trinn kom fram og tok imot på vegne av klassene, til stor jubel fra de andre.

Da jeg gikk tilbake til klasserommet sto hele klassen og danset og sang og sa "Im going to Norway!". Jeg tror mange har lyst til å komme på besøk.

-Theresa-Abena II-

Sunday, February 14, 2010

Gym i 40 varme grader:s

Nå har jeg hatt 3 gym timer. Det er varmt å løpe i sola, så jeg må drikke mye. Likevel er det som om jeg har dusjet i svette.



På forige torsdag hadde jeg min første gymtime. Det var gøy. Vi øvde på og løpe staffet. Vi øvde om og om igjen på å levere pinnen i stor fart. Jeg hadde med meg vanlig gym tøy fra Norge, men de har egen uniform for gym også. Den e fin. Jentene har en shorts med skjørt foran. Jeg synes den ligner på en tennis drakt. Kanskje litt for fin når vi løper opp og ned jordete skråninger for å øve oss på å løpe i terrenget?


-theresa-(abenaII)

Skummelt :S !!!


(bilde fra google)
Starter innlegget med å si happy valentines day, og grattis med dagen Kristina<33

Men til overskriften. Nå er det tørketid i Ghana, men likevel regner det som om det er regntid. I natt våknet jeg av at strømmen gikk, det tordnet og lynet + at regnet bare hølja ned. Lynet var så stærkt at i førstninga trodde jeg det var strømmen som halvt kom tilbake. Jeg fikk ikke sove så i hele natt og telte hvor mange km unna lynet var. Jeg fant ut i løpet av natta at jeg tror mere på klimaendringer nå enn det jeg gjorde før.

Hva med deg, tror du på klimaendringene?

-Sandra-

Tuesday, February 9, 2010

Religion i Ghana - en opplevelse









Nå sitter jeg på et hotell rett utenfor Akosombo. Blir litt sprø når jeg tenker på de 15 krokkodillene som ligger i en innhegning vesidenav meg :S
Klassen hjemme i Norge har hatt i oppgave å finne ut hvilke trosammfunn
(hva nå det er) som finnes i Norge i tilleg til Krisdendommen. En oppgave som sikkert er mye morsommere å gjøre i Ghana, siden det ofte blir kalt værdens mest religiøse land (i positiv forstand).

Foreksempel, skoledagen starter med bønn og religiøse utrykk gjennom hele dagen. I alle sammenkomster og sammenhenger er det bønn, et eksempel på det er når vi var i 60års dag til gammeltanten min og blackstar
(landslaget i fotball i Ghana) skulle spille i finalen i Afrika cupen mot Egypt ba alle de 100 på bursdagen for dem så de skulle vinne, noe som ikke hjalp. Resultatet ble 1-0 til Egypt. Religion utrykkes overalt i sammfunnet fks på biler og butikker, her er noen eksempler: ”Jesus Loves Fashion”, ”Trust in God hair Saloon”, ”Holy spirit carpenter”, ”Let`s all clap for Jesus Taxi service”. Å gå i kirken her er annerledes en i Norge, i tillegg til utrolig fin sang er det mye dans, og mange smil.

Det er ingen statsreligion (?) i Ghana, slik som det er i Norge.Og grunnloven sier at det er religions frihet. Ca. 60% er kristne og minst 25% er muslimer. Andre religioner er Hinduisme, Budisme, Bahai, og ulike tradisjonelle religioner. Faktisk går ofte traddisjonelle religioner sammen med de nye religionene som fks Kristendommen.

Nord i landet dominerer Islam. Religionen kom til vest-Afrika via handelsruta som gikk gjennom Sahara, så tidlig som det 8nd århundre (etter krst.). I sør og sentrale ommråder i landet dominerer Kristendommen. Katolisismen kom først, med de portugisiske slavehandlerne på 15hundre tallet. Presbyterianerne kom til Ghana i 1828 med en sveitsisk misjon til det danske fortet i Osu. Også mange andre kirkesammfunn fra Europa og Amerika har kommet til landet. Fortiden er det særlig mirakel kirkene som er populære.

I dag har nesten alle de ca 50 språkene som finnes her en egen oversettelse av det nye og ofte det gamle testamentet. Dette har vært viktig for og ivareta språk som ellers ikke ville blitt skrevet ned.

Folk skal få tro på det de vil for min del, det er ikke det det står på, men her har de særlig de siste årene tatt Kristendommen til nye høyder.Bokstavlig talt. Som forfatteren av reiseboka vår skriver: ”Roughly 60% of the present population of Ghana is Christian, though Christian slogans and music are so prevalent that you might easily think that 150%” (Briggs, 2007). Liker fortsatt ikke tanken på de 15 krokodillene, så nå pakker jeg sammen og drar herfra.

-Sandra-(AbenaI)

Monday, February 8, 2010

En fin og morsom skolevei



hjemme i Norge er vi vant med å se dumpapper, spurver, kråker og kanseje en katt på skoleveien. Her i Ghana er det helt andre dyr som dukker opp på veien. Kyllinger, geiter og kyr er helt vanlig. Ikke fult så vanig e det slik som i dag at en hel bavian familie sitter i veikanten. De satt der så fin å passet på hverandre og merket ikke at vi dro forbi. Kanskje fordi de var så opptat av å spise lusa til hverandre...

En dag etter skolen dro vi til et hotell ved skolen for å bade. Derfor var vi sen hjem men på veien var det en knall rød sol og himmelen var helt rød,rosa. Det var så fint at du må se det selv for å virkelig fårstå hvor vakkert det var. Det blir ikke helt det samme, men øverst ser du noe jeg har laget får å etterligne.

Abena II

Sunday, February 7, 2010

Første skoledag


I dag var min første skoledag på Akosombo. Jeg kjenner klassen godt fra før, men jeg har bare vært der noen dager om gangen før. Så dette blir annerledes. Dessvere har to av mine beste venner flyttet og går derme ikke på skolen lengere. I matpausen måtte jeg ta mål for her må vi ha skoleuniformer. Jeg hadde to fra før men vi glemmte helt at det var to år siden de var passe. Det var noe som kjedde i dag på skolen som gjore stort inntrykk på meg, en gutt i klassen hadde glemt lommetørkle han bruker for å tørke bort svetten, så læreren vår kom med pisken mot han å pisket han helt til han gikk ut. Jeg er glad det ikke er slik i Norge. I dag har vi hat fransk, matte og engelsk. Vær dag på slutten av skoledagen har vi en quiz får å se om vi har fulgt med. Jeg var heldig og fikk være dommer. Det var bra for jeg skjønte nesten ingenting. I lekse var det matte, vi lærer om gram og kilogram. Alle der bruker penn isdeden for blyant, noe jeg syns var veldig rart fordi hvis vi gjør feil må det jo bli stygt i boka fordi vi må jo bare stryke ut. Alle der skriver utrolig fint og tegner utrolig fint. Det var litt om min første skoledag.

Abena II

Landskapet i Ghana




Hei!
I uken før jeg dro og den 1. uken jeg er i Ghana, laget klassen powerpoint om landskap. Men siden jeg skulle hit og alikevel skulle blogge lagde jeg et lite innlegg om landskapet i Ghana.

Landskapet i Ghana er variert, for å besøke familie har jeg flere ganger reist landet på kryss og tvers. Det er alltid like fasinerende. Helt sør finner vi endeløse sandstrender som
går over i et frodig og tropisk belte, hvor alt av frukt og grønnskaer vokser, her brukte det å være store regnskoger. Men pga ukontrolert nedhogging av trær er det nå kun få områder som er bevarte.






Her går jeg på en hengebru mellom høye tretopper.

Kjøre vi nordover blir det en gradvis overgang fra tropisk landskap til savanner, som også er den største delen av Ghanas veggitasjon på 28.000 km².

Det som er igjen av Ghanas regnskog har trær som er 50m høye og 3m tjukke. Det er tett i tett med skog, så når vi står på en hengebru som er 20m over bakken, ser det ikke ut som det er mer enn 5m ned pga alle greinene som er full
e av grønne blader. Fjellene i Ghana er av beskjeden høyde. Det høyeste er på kun 872m (noen vil si at de ikke er så høye).

Helt nord i landet er landskapet tørt og sandete, det er midt mellom ørken og savanne.
Her er det lange avstander mellom trærne og det er vanskelig og få ting til å vokse. I Volta regionen er det mange fosser, de er fra bittesmå til kjempestore .
Det var det jeg hadde om landskapet i Ghana.



Abena I