Tuesday, February 9, 2010

Religion i Ghana - en opplevelse

Nå sitter jeg på et hotell rett utenfor Akosombo. Blir litt sprø når jeg tenker på de 15 krokkodillene som ligger i en innhegning vesidenav meg :S
Klassen hjemme i Norge har hatt i oppgave å finne ut hvilke trosammfunn
(hva nå det er) som finnes i Norge i tilleg til Krisdendommen. En oppgave som sikkert er mye morsommere å gjøre i Ghana, siden det ofte blir kalt værdens mest religiøse land (i positiv forstand).

Foreksempel, skoledagen starter med bønn og religiøse utrykk gjennom hele dagen. I alle sammenkomster og sammenhenger er det bønn, et eksempel på det er når vi var i 60års dag til gammeltanten min og blackstar
(landslaget i fotball i Ghana) skulle spille i finalen i Afrika cupen mot Egypt ba alle de 100 på bursdagen for dem så de skulle vinne, noe som ikke hjalp. Resultatet ble 1-0 til Egypt. Religion utrykkes overalt i sammfunnet fks på biler og butikker, her er noen eksempler: ”Jesus Loves Fashion”, ”Trust in God hair Saloon”, ”Holy spirit carpenter”, ”Let`s all clap for Jesus Taxi service”. Å gå i kirken her er annerledes en i Norge, i tillegg til utrolig fin sang er det mye dans, og mange smil.

Det er ingen statsreligion (?) i Ghana, slik som det er i Norge.Og grunnloven sier at det er religions frihet. Ca. 60% er kristne og minst 25% er muslimer. Andre religioner er Hinduisme, Budisme, Bahai, og ulike tradisjonelle religioner. Faktisk går ofte traddisjonelle religioner sammen med de nye religionene som fks Kristendommen.

Nord i landet dominerer Islam. Religionen kom til vest-Afrika via handelsruta som gikk gjennom Sahara, så tidlig som det 8nd århundre (etter krst.). I sør og sentrale ommråder i landet dominerer Kristendommen. Katolisismen kom først, med de portugisiske slavehandlerne på 15hundre tallet. Presbyterianerne kom til Ghana i 1828 med en sveitsisk misjon til det danske fortet i Osu. Også mange andre kirkesammfunn fra Europa og Amerika har kommet til landet. Fortiden er det særlig mirakel kirkene som er populære.

I dag har nesten alle de ca 50 språkene som finnes her en egen oversettelse av det nye og ofte det gamle testamentet. Dette har vært viktig for og ivareta språk som ellers ikke ville blitt skrevet ned.

Folk skal få tro på det de vil for min del, det er ikke det det står på, men her har de særlig de siste årene tatt Kristendommen til nye høyder.Bokstavlig talt. Som forfatteren av reiseboka vår skriver: ”Roughly 60% of the present population of Ghana is Christian, though Christian slogans and music are so prevalent that you might easily think that 150%” (Briggs, 2007). Liker fortsatt ikke tanken på de 15 krokodillene, så nå pakker jeg sammen og drar herfra.

-Sandra-(AbenaI)

1 comment:

 1. sikkert creepe det med krokodillene
  Håper dere ikke kommer hjem med bare en hand
  xD ;P
  Men spenende og vite er, men det er sikkert litt vanskerlig og venne seg til og be så mye.
  xD ;P ;) :) BD Bp

  ReplyDelete