Friday, March 19, 2010

Slavehandelen fra Ghana

Tidligere i år lærte vi om trekant handelen mellom Amerika-Afrika og Europa. Ghana som dengangen ble kalt Gullkysten var sentral i denne handelen, det finnes det fortsatt mange spor etter rundt om i landet. Et er beskrevet i Gaia boka vår som en Dansk-Norskt festning på Vest-Afrika-kysten der de kunne kjøpe slaver, det er nå der presidentene holder til - pg heter Christiansborg Castle. Når vi i helga kjørte vestover langs kysten passerte vi mange slavefort, et av dem, Elmina Castel.

(Elmina Castle, et av de største slavefortene langs gullkysten. Det ble bygd av portugiserne, så tok nederlenderne over. Samtidig som de var i Ghana var de og i Norge - så de tok med seg tremateriale fra Norge når de bygde gulvet der de selv bodde)
Europere fraktet slaver til Amerika. Slavene ble levert av afrikanske herskere. Betalingen var gjerne gevær, som gjorde det enda enklere å skaffe flere slaver fra indre Afrika. Ghana som dengang het GULL kysten var sentral i denne. Noen sier at 20 millioner slaver var sendt fra Afrika og at kanskje 6 millioner kom fra Ghana.


Først bled slavene samlet på et slavemarked nord i Ghana. Prøvde de å rømme ble de bettetfast i en stor stein midt i solsteiken og måttestå der til de døde. Hver kveld ble noen av slavene plukket ut til å underholde vaktene, det gjorde de med sang og musikk. Derfra måtte de gå i lenker i mer enn 100 mil. Og de ble tvunget til å synge om hvor fin reise de hadde i vente, lit hviste de om hva de skulle gjennomgå.


(Fra slavemarkedet i nord. Her ble de kjøpt og solgt som kveg. maten ble laget i hull i berget og vannet var regnvann. Mennene viser oss hvordan de underholdt slavehandlerne med sang og steiner som de brukte til trommer)

Når de kom til fortene ble de stuet inn i småe rom, et eller flere rom for damer og et eller flere rom for menn. Der måtte de være i 3måneder, den eneste måten de fikk luft gjennom var et hull i taket der de kastet ned maten til de. De slapp ikke ut av rommene før de tre måndene var gått. De fikk ikke dusje og hadde bare et lite hjørne og gå på do i. Tenk på den lukta som måtte ha vert i rommene, jeg klarer ikke lukta på markedet i Accra og det lukter faktisk ille. Men i den lukta har jeg ikke overlevd. Hvis noen døde ble de bare liggende der til de tre måndene var gått, og det kom nye folk. De måtte ha lenker hele tiden.....


(maten ble kastet ned gjennom et hull i taket, som også ga dem dagslys)

Når de tre måndene var gått og de skulle på båten, ble de hentet ut to og to og ble sjekket av legen. Hvis de var friske nok til og bli med på reisen over Atlantern ble de brennmerket og fraktet ut på båten, hvis de ikke kunne dra har jeg ikke peiling på hva som skjedde.

Bildene under er fra et av de mindre fortene: Metal Cross, som også ble bygd av britene, så tatt over av nederlenderne og så britene igjen. At de krigen om å ha fortene viser at det var mye penger å tjene på trekanthandelen. Fortene har en grusom historie, men er fine å se på. Ved Metal Cross kan en nå leie rom å være på badeferie.
Det er helt utrolig at så mange kom til Amerika, og da tenker jeg på forholdene de hadde før de kom til båtene også de frholdene som var på båtene.

De ble stuet inn i laste rommet tett i tett, de kunne ikke rette seg opp fordi det var så lavt under taket. Båt turen tok ofte 2-3 måneder. Mere om det har jeg ikke å si om ferden over havet. Når de kom fram ble de igjen solgt på markedet til plantasjeeiere som brukte dem som slaver. Fordi mange ikke vet hvor de kommer fra er det mange amrikanere med afrikansk bakgrunn som i dag kommer til Ghana når de skal besøke røttene sine.

Da slavehandelen ble forbudt og det siste Dansk-norske skipet reiste herifra hadde de med seg en mann for å vise fram i København. Skipet forliste før det kom så langt, ikke langt fra Kristiansand, og mannen kom seg på land der. Slik kom den første Ghaneseren til Norge

-Sandra-

2 comments:

 1. Hei! Rørende og trist, men svært interessant å lese om slavehandelen. Ille saker.... Kjempefine bilder. Regner med at besøkene der gjorde inntrykk. Kjempebra det som dere har utrettet på flere skoler der nede! Det står det virkelig respekt av altså. Vil med dette ønske dere god påske alle sammen!
  P.

  ReplyDelete
 2. Heisan, dere opplever mye både triste og flotte ting, minner for livet dette! Flott at dere skriver blogg, masse interessant å lese!
  hilsen
  Anne Grethe

  ReplyDelete