Monday, March 8, 2010

6. Mars-Ghanas nasjonaldag

Som dere forstår er dette ett inlegg om 6. mars.
6. mars er national dagen til Ghana. I år feiret de at det var 53 år siden Ghana ble det første frie landet i Afrika på denne datoen. Første presidenten i Ghana het: Kwame Nkrumah.

Skolens drakt for nasjonaldagen.
Det er litt samme tradisjoner her som i Norge, feiringa handler om skolebarna. En av tingene som ikke er likens er at i Norge går vi i tog og har det gøy, mens her må de masjere sånn som militæret gjør. Men ikke bare det, det er en konkuranse om den skolen som masjerer mest likt militæret. Akkurat som hjemme hadde hele skolen øvd på å masjere i skoletida, vår klasse øvde også noen ganger etter skoletid. Da spilte de musikk fra høytalere, men på selve dagen var det som hjemme musikkorps som spilte.

Mrs Grace var veldig stolt av skolen sin, hun hadde fått sydd seg kjole i samme stoff som elevene.

De som bestemer hvem som vinner og sånt hadde endret reglene uten å si i fra, så det var mange skoler som ble trekt fordi de fant på nye ting. Akosombo international school vant 2. pris i alle kategoriene (småskolen, mellomtrinnet og ungdomsskolen).

Også denne dagen var det mye being. Det fine var at det var forskjellige grupper som ba: engang var det tradisjonellbønn fra den lokale høvdingen, så kristen og til slutt muslimsk. Det viser at i Ghana kan de samarbeide selv om de kommer fra forskellige religioner. Etter at prisene var delt ut dro de fleste som vi gjør sammen med familien sin og spiste. I parkene var det sanger, danser og mange som spilte trommer og andre instrumenter. Jeg så også noen som holdpå med tautrekking, sekkeløp og ballspill – nesten slik som vi gjør på St.hansaften. Når det er nasjonaldag her får de en ekstra fridag, så på mandag er det ikke skole. Det kan vi og begynne med!

No comments:

Post a Comment