Sunday, April 11, 2010

Kongelig, safari og danse påske

Påska i år ble annerledes enn det vi er vant med fra hjemme hvor vi alltid går på ski. Ikke bare fordi det er varmt og tørt, men fordi vi har ooplevd så mye forskjellig. Jeg vil fortelle om kongevisitten vår, safari, besøk hos folk i jordhytter på savannen og mer.


Første helga i påskeferien reiste vi til en by ved Kumasi, hovedstaden til Ashantiene (pappa er Ashanti). De er kjent for å ha mange tradisjoner. Vi skulle i begravelse til en onkel og tiårs markeringa for oldefaren vår sin død. Det varer i tre dager og er som en fest. (Det er nesten som de bryr seg mer om dem som er døde her enn de som lever). Det spesielle var at nå var kongen og dronninga der for området vi var i, og de er gammeltanta og onkelen min. Før var det oldemor som var dronning, hun var det i 20 år, og ble bært i en stol av fire menn når hun skulle på oppdrag.

Palmesøndag var vi i kirka oldefar har bygget og minnet han. Det var fint, alle hadde hvite og blå klær – og sang og danset med palmeblar i hånda.

Det ble litt fram og tilbake etter det, for det er litt vanskelig med avtaler og sånt her, fordi så mye kan komme i veien for folk. Så både mamma og pappa måtte endre jobb planer så vi måtte dra hjem igjen, Det er ikke så værst når vi bor ved en narurpark, så en ettermiddag dro vi på safari
Det var tusenvis av sommerfugler der
og mange typer antiloper. Den sorten det var flest av kunne vi kjøre helt intill uten at de ble redd. Skumlest var det at guiden sa det var mange giftige slanger der, men heldigvis sov de om dagen så dem så vi ikke. Det var også tre sorter aper der. De to morsomste så vi utenfor innkjørselen. Dem krysset veien og tok vannmelon biter fra ei dame som sto og solgte dem.

Til slutt kom vi oss avgårde til nord Ghana. Det tok 12 timer å kjøre! Der bor de fleste i små jordhytter med strå på taket. Vi skulle på en stor fest hos en folkegruppe som feiret at to damer fra jobben til pappa hadde skrevet ned språket demmers, og laga ei ordbok og ei gramatikk bok sånn at dem kunne lære og lese på språket sitt. De lærte også mange voksne og lese og skrive fordi de ikke hadde gått på skolen. En mann sa at mange unger ikke gikk på skolen nå også, for de hadde ikke nok lærere og at alle som hadde gått på videregående kunne melde seg og bli lærere.


På festen fikk vi se mange stilige danser. De som danset hadde bjeller på føttene, og mange spilte trommer så det ble fin rytme. På hode hadde de store horn. Kanskje dette blir den nye dansen til dansegruppa på skolen?
Mens vi var i nord overnatta vi hos ei venninne som har veldig mange dyr: aper, skilpadder, esel, sauer, geiter, villkatt (den var skummel), ei vanlig katt, kaniner, griser, fugler, kalkuner og 5 hunder.

Neste mandag er vi tilbake på skolen i Norge gleder meg men først skal vi gjøre enda mere rart....så følg med!

Hilsen Theresa (Abena II)

3 comments:

 1. skulle ønske jeg kunne se en slik dans xD Morsomt at dere enda skriver til oss

  ReplyDelete
 2. Det blir fint at dere kommer hjem igjen.
  Har savnet dere her på skolen.
  Men mens dere er der det er varmt, prøv å nyt tiden. For dere kommer til å savne det når dere kommer til kalde Trondheim. Men snøen begynner endelig å forsvinne :D
  Desverre er det en "Gå til skolen aksjon" i uke 15 og 16, så vi kan ikke sykle :(
  Fasinerende bilder! Vi fikk lyst til å komme ned og kjenne på varmen og solen. Høres deilig ut :) Heldiggriser!

  Hvertfall, hils så masse!
  Klem fra Julie og Anna Maria

  ReplyDelete