Thursday, July 7, 2011

Sporer Fairtrade fra Trondheim til Ghana


I forbindelse med at vi skal til Ghana sammen med vennene våre Odin og Tina fra Byåsen (nå også Ugla) skole, og besøke Akosombo skolen og Sjekke forholdene rundt Fairtrade for Trondheim kommune - sto denne saken på Trondheimfairtrade sin side: Fire ungdommer fra Trondheim reiser i disse dager til Ghana for å sjekke forholdene bak Fairtrade-merket. De skal besøke VREL, bananplantasjen som er avbildet på fotoutstillingen som står utenfor Vår Frue kirke, og som pryder det nye informasjons materialet fra Fairtrade Norge. De to søskenparene reiser nedover sammen med sine foreldre. Alle har de hørt om gården tidligere, gjennom samarbeidet med Byåsen skole og Akosombo International School i Ghana. – I fjor hadde vi elevutveksling fra Akosombo til Byåsen, faren til Joshua, en av elevene som var med jobber på gården, og vi fikk se lysbilder og høre om hvordan de drev økologisk farming av mango, ananas og bananer. Nå skal vi selv nedover og se om Fairtrade -ordningen har noen effekt for de som jobber der og deres familier, sier Sandra.
Samarbeidet mellom de to skolene og elevene har vært en del av Byåsen skole sin Grønt-flagg satsning. Selv om to av elevene nå går på ungdomskolen, og den tredje skal begynne til høsten holder de kontakten med sine gamle brevvenner. – Vi har brevvekslet to-tre ganger i året siden 2004, og det har vært flere formelle besøk begge veier, men nå som vi har Facebook er jo alt mye enklere. Så vi holder kontakten selv om vi ikke går på Byåsen lengre. Jeg har hørt at de har et ”Communication senter” som de går til når de skal bruke internett. Kanskje må vi også dit når vi skal blogge fra besøket, sier Tina. Broren Odin gleder seg mest til å fiske. Farmen ligger ved den store Volta River som renner ut av Akosombo dammen. – jeg vet at ungdommene som var her i fjor ble veldig glad i å fiske etter at de var med på kanotur, og at de har fortsatt med det etter at de kom hjem. Jeg fisker også mye, men har aldri vært i Afrika før, så det blir spennende å se hvilke fisk vi får på kroken der sier Odin.
For å forberede seg til turen har Theresa og søsteren Sandra jobbet som frivillige på konseptbutikken Etikken for å lære mer om Fairtrade ordningen, og som ”betaling” for den lange reisen. – Det er utrolig mange forskjellige varer som er Fairtrade-merket. Nå som jeg vet mer om det ser jeg det over alt sier Theresa. Derfor blir det ekstra spennende å se hvor varene kommer fra nå som jeg vet mer om det.
De fire skal også besøke Akosombo skolen som ligger ved den store demningen, og har med brev og gaver fra Byåsen skole. I år har de blant annet med video fra KOM forestillingen skolen hadde før ferien, og hvor både Odin og Theresa deltok.
Fairtrade Norge tilbyr også egne skoleprosjekt om Fairtrade, kanskje kan flere Trondheimsskoler ha det som sitt neste Grønt-flagg prosjekt. Det er også mulig å samarbeide med Premium skoler, det vil si skoler som er opprettet eller støttes av midler fra Fairtrade ordningen. Reisen dekkes privat men besøket ved farmen og skolen er av formell karakter, og et ledd i kunnskapsformidlingen fra Styringsgruppa for Fairtrade i Trondheim.