Friday, March 26, 2010

Vinnerne!!

Hei, nå er vinnerne kåret.

1.plass
Karoline og Ina Kristin
2.plass
Johannes
Gratulerer til de!!!!! Her kommer bilder av premiene.





(Her leter vi etter premier)



(Premiene til jentene)





(Her er tromma, som Johannes vinner)

Det blir en liten overaskelse med til hver av de =)

Her kommer fasiten på spørsmålene.
Det var mange som hadde svart riktig men disse var de med flest riktige svar…..
Her kommer de riktige svarene=)

1. Hvor mange holdt vi powerpoint presantasjon for?
Svar: 450 stykker!

2. Hvilket dyr så Theresa (AbenaII) på skoleveien?
Svar: Kyllinger, geiter og kyr er vanlig å se. Men denne dagen så hun en bavian familie!

3. Nevn tre dyr som finnes I Ghana!
Svar: Krokkodille, Ape, flodhest, bavian osv.

4. Hvorfor kaller vi oss TheABENAS?
Svar: Etter ghanesisk tradisjon får du navn for hvilken dag du er født på og om du er jente eller gutt. Vi er begge jenter født på tirsdag og da fikk vi navnet Abena. Vi er to stykker og da blir det TheABENAS!

5. Hvilken dag er national dagen til Ghana?
Svar: 6 mars, da ve tjeg det er noen andre enn bare Ghana som har bursdag☺

6. Hva het den første presidenten I Ghana?
Svar: Kwame Nkrumah

7. Hva har vi startet I Ghana, men’s vi har vert her?
Svar:Echo- School. Det vil si vi prøver å få det til slik at alle skolene får grnt flagg!

8. Hva laget klassen til Theresa, av avfall?
Svar: Alfabetet I gammel kartong, bilder med eggeskall, Smykke av papirstrimler og tråd!

Det var alle spørsmålene og svarene.

Takk til alle dere som har deltatt i konkuransen, vi setter veldig stor pris på det!

-TheABENAS!-

Wednesday, March 24, 2010

Problemer med e-post!

Hei!

Vi har fått en del tilbakemeldinger om at de bare får e-postene de sender ti : theabenas@googlemail.com bare kommer i retur!

Det kann hende at vi har skrevet den feil, men her er den riktige i hvertfall: abenasin@googlemail.com/abenasin@gmail.com
Hvis den fortsatt ikke funker kan dere sende e-post på sandranop@yahoo.no


-TheABENAS!-
Hei alle sammen!

Takk for dere leser bloggen. Takk for alle fine kommentarer og e-poster. Her kommer siste del av konkurransen. Vinnerne blir annonsert på fredag. Siste mulighet for å svare er Torsdag, altså i morgen. So hurry up!!
Her kommer spørsmålene:

- Hva er det vi har startet i Ghana, mens vi har vert her?
- Hva laget klassen til Theresa av avfall?

Vi minner igjenn om at dere svarer på e-post: abenasin@googlemail.com
Her kommer noen bilder av noen av tingene dere kan vinne:





Håper dere deltar i konkuransen, btw (By the way) For dere som ikke vet det er det flere spørsmål lengre ned på bloggen, så rull videre og prøv å svare riktig på så mange spørsmål som mulig ;P
Svarene finner dere på bloggen. Vi har ikke skrevet et innlegg der det står SVAR! Men spørsmålene er tatt fra teksten. Hvis dere skjønner!

-Sandra Abena I- og -Theresa Abena II-

Eco-school og grønt flagg


Vi har startet Eco-school i Ghana mens vi har vært i her.
Vi har hatt presantasjoner om miljøet på flere skoler rundt om i landet.
De virket ganske interesert i det vi sa.
På torsdag skal vi til Akosombo å lære lærerne å lage papir av brukt papir.
Sist vi var i Akosombo var vi også på et møte med lærerne.
Noen elever hadde laget bæreposer av vannposene sine.


De hadde også laget Afrika og Ghana kartet med brukt papir, men det var klompete vi skal lære de å lage skrive papir. Vi gjorde det hjem først. Det vi fant ut er at her er avis papiret mye mer miljø skadelig, det er flere kjemikalier som gjør at det ikke går i oppløsning.


Vi (Theresa) har også laget kunstprosjekt i klassen med avfall. Bilder, eller som her alfabetet med gamle kartonger, bilder med eggeskal og arbånd med trå og papirstrimler - som ble ganske fint.
Når de har fulført flere større prosjekt som avfallssortering skal de få grønt flagg. Akosombo har kommet lengst, og blir da den første skolen som får Grønt Flagg i Vest Afrika. Alt dette har kommet i stand fordi de samarbeider med oss på Byåsen skole - som er en Grønt Flagg skole.


Vi synes det har vært spennende å være med å fortelle om hvordan vi har jobbet med grønt flagg. Kanskje har de fått noen ideer om hva de kan gjøre. Skolen under, Aboadze, har begynt med kompostering.

På Akuse skolen var vi ute-vi trodde det ble vanskelig å følge med. Men elevene stilte mange vanskalige spørsmål.


Her er 1-3 elevene ved Akosombo II samlet etter at kurset var over.

Monday, March 22, 2010

Enda Skumlere:s


På Lørdag hadde Mamma og Pappa dratt til byen for å ta ut penger, og vi ville heller være hjemme. Vi hørte høye lyder så vi gikk på kjøkkene til tanta til Pappa og spurte om det var torden og hun sa at det var det. Det var utrolig nærme så jeg må innrøme at jeg ble utrolig redd. Tanta til Pappa lo bare av meg og sa ”e du virkelig redd” (ikke på trøndersk, da men). Og jeg svarte ja. Hun lo og sa at jeg skulle sette meg fordig lynet kommer ikke hit. Så vi gikk å satt oss i sofaen på stua og hørte og så på at det var torden og lyn. - Ikke bli redd, ok! Sa hun. -Det er greit å bli redd men det er over nå.
Akkurat da så vi lynet rett utnom vindueet, og det tordnet akkurat samtidig så tanta som sa at det ikke kom hoppet høyt og for ut av stolen og skrudde av stikk-kontakten. Så jeg spurte henne om hun trodde det slo ned i stikk-kontakten, hun sa at det gjore det kanskje:s
SKUMMELT:S

-Theresa (Abena II)-

Friday, March 19, 2010

Konkuranse dag III

Hei igjen

Da har det kommet inn mange svar, mye riktig men og noen feil.

Det har ikke noe å si om du begynner nå, vi regner sammen alt til slutt. Fortsett å sende inn på abenasin@googlemail.com

Her kommer neste del av konkuransen:

5. Hvilken dag er nationaldagen til Ghana?

6. Hva het første presidenten i Ghana?

-Sandra (Abena I)- og -Theresa (Abena II)-

Slavehandelen fra Ghana

Tidligere i år lærte vi om trekant handelen mellom Amerika-Afrika og Europa. Ghana som dengangen ble kalt Gullkysten var sentral i denne handelen, det finnes det fortsatt mange spor etter rundt om i landet. Et er beskrevet i Gaia boka vår som en Dansk-Norskt festning på Vest-Afrika-kysten der de kunne kjøpe slaver, det er nå der presidentene holder til - pg heter Christiansborg Castle. Når vi i helga kjørte vestover langs kysten passerte vi mange slavefort, et av dem, Elmina Castel.

(Elmina Castle, et av de største slavefortene langs gullkysten. Det ble bygd av portugiserne, så tok nederlenderne over. Samtidig som de var i Ghana var de og i Norge - så de tok med seg tremateriale fra Norge når de bygde gulvet der de selv bodde)
Europere fraktet slaver til Amerika. Slavene ble levert av afrikanske herskere. Betalingen var gjerne gevær, som gjorde det enda enklere å skaffe flere slaver fra indre Afrika. Ghana som dengang het GULL kysten var sentral i denne. Noen sier at 20 millioner slaver var sendt fra Afrika og at kanskje 6 millioner kom fra Ghana.


Først bled slavene samlet på et slavemarked nord i Ghana. Prøvde de å rømme ble de bettetfast i en stor stein midt i solsteiken og måttestå der til de døde. Hver kveld ble noen av slavene plukket ut til å underholde vaktene, det gjorde de med sang og musikk. Derfra måtte de gå i lenker i mer enn 100 mil. Og de ble tvunget til å synge om hvor fin reise de hadde i vente, lit hviste de om hva de skulle gjennomgå.


(Fra slavemarkedet i nord. Her ble de kjøpt og solgt som kveg. maten ble laget i hull i berget og vannet var regnvann. Mennene viser oss hvordan de underholdt slavehandlerne med sang og steiner som de brukte til trommer)





Når de kom til fortene ble de stuet inn i småe rom, et eller flere rom for damer og et eller flere rom for menn. Der måtte de være i 3måneder, den eneste måten de fikk luft gjennom var et hull i taket der de kastet ned maten til de. De slapp ikke ut av rommene før de tre måndene var gått. De fikk ikke dusje og hadde bare et lite hjørne og gå på do i. Tenk på den lukta som måtte ha vert i rommene, jeg klarer ikke lukta på markedet i Accra og det lukter faktisk ille. Men i den lukta har jeg ikke overlevd. Hvis noen døde ble de bare liggende der til de tre måndene var gått, og det kom nye folk. De måtte ha lenker hele tiden.....


(maten ble kastet ned gjennom et hull i taket, som også ga dem dagslys)

Når de tre måndene var gått og de skulle på båten, ble de hentet ut to og to og ble sjekket av legen. Hvis de var friske nok til og bli med på reisen over Atlantern ble de brennmerket og fraktet ut på båten, hvis de ikke kunne dra har jeg ikke peiling på hva som skjedde.

Bildene under er fra et av de mindre fortene: Metal Cross, som også ble bygd av britene, så tatt over av nederlenderne og så britene igjen. At de krigen om å ha fortene viser at det var mye penger å tjene på trekanthandelen. Fortene har en grusom historie, men er fine å se på. Ved Metal Cross kan en nå leie rom å være på badeferie.








Det er helt utrolig at så mange kom til Amerika, og da tenker jeg på forholdene de hadde før de kom til båtene også de frholdene som var på båtene.

De ble stuet inn i laste rommet tett i tett, de kunne ikke rette seg opp fordi det var så lavt under taket. Båt turen tok ofte 2-3 måneder. Mere om det har jeg ikke å si om ferden over havet. Når de kom fram ble de igjen solgt på markedet til plantasjeeiere som brukte dem som slaver. Fordi mange ikke vet hvor de kommer fra er det mange amrikanere med afrikansk bakgrunn som i dag kommer til Ghana når de skal besøke røttene sine.

Da slavehandelen ble forbudt og det siste Dansk-norske skipet reiste herifra hadde de med seg en mann for å vise fram i København. Skipet forliste før det kom så langt, ikke langt fra Kristiansand, og mannen kom seg på land der. Slik kom den første Ghaneseren til Norge

-Sandra-

Thursday, March 18, 2010

Konkuranse dag II

Hei igjenn!

Da har vi kommet til dag 2 på konkuransen.Vi minner om at dere svarer med å sende svarene til abenasin@googlemail.com, husk å skrive nummeret på oppgavene du svarer på. Her er dagens spørsmål:

3 Nevn tre dyr som finnes i Ghana.
4 Hvorfor kaller vi oss The ABENAS?

Wednesday, March 17, 2010

Konkuranse dag I

Hallo!

Vi har bestemt oss for å ha konuranse. Vinnerne blir de tre som svarer riktig på flest spørsmål. Spørsmålene er fra innlegg vi har hatt på bloggen. Vi kommer til å legge ut 2 spørsmål hver dag fram til torsdag før påske. Premiene blir smykker, klær, sjokolade, ja ting fra Ghana.
Premiene er avhengig av hvilket kjønn du er. Så hvis en gutt vinner får han ikke armbånd!

Du svarer på spørsmålene med å sende nummeret på spørsmålet og svaret til: abenasin@googlemail.com

Dette gjør vi så ingen kan jukse og feks tenke: ok, alle har svart det samme på det spørsmålet så da svarer jeg også det. Så vi sier det igjenn: send svaret til abenasin@goglemail.com!
Om du kan, legger du inn en kometar på bloggen om at du er med i konkuransen


Her kommer de to første spørsmålene!

1. Hvor mangete viste vi powerpointe til?

2. Hvilket dyr så Abena II på skoleveien?



-Sandra Abena I-Theresa -Abena II

Saturday, March 13, 2010

Dyrene i Afrika

Nå skal dere få høre om dyrene i Afrika og alt de har å gjøre, det vil si dyrelivet i Ghana. Her har de Elefanter, Krokodiller, Aper, Flodhest, osv. Først skal dere få høre om krokodillene i Paga.
En gang var vi helt nord i landet, i en liten by som heter Paga. Der er krokodillene hellige. Folkene i landsbyen har flere store dammer fulle av krokodiller som de tror er slektinger som har levd. Om krokodillene går seg en tur, for eksempel til huset til en familie, blir folkene straffet om de skader eller jager dem. Vi så på krokodillene. - Det var en krokodille som fikk en kylling som ikke ville bli spist nei, den sprang ned i vannet opp av vannet…. å slurp, der ble den spist likevel.
Det var en krokodille som var over 70 år, den var så gammel at den ikke giddet å springe etter maten sin.
Pappa og Comfort (tanta til Pappa) likte de så godt at de satt på de og løftet de opp …. Skummelt:s
Sandra (AbenaI) ble så hysterisk at hun gikk å satt seg i bilen.

Vi har vært i Mole nationalpark og sett Villsvin, Elefanter, mere Aper og enda flere antiloper. Når vi kommer frem dit er det nesten som i “Løvenes konge”. Vi kan sitte på toppen av en høyde å se utover skogen og savannen og se på dyrelivet. Dessverre har løvene nettopp blitt utryddet fra området, siden 2004 er det ingen som har sett dem. Når elefantene kommer og bader og leker med hverandre er det utrolig fint å se på – da kan vi høre elfenbentennen komme borti hverandre.
En gang vi satt der oppe sammen med Kari, læreren til 3C, og Fanny i 7. kom det en bavian å stjal termosen vår. En som jobbet der løp etter han og til slutt fikk an tak i den, så nå har vi en termos med bavianbitt. En annen gang var den en ape som gikk inn i garderoben, og to som satt på taket til bilen vår når vi skulle kjøre. Det var litt skummelt, men vi måtte le når vi så to som hadde krøpet inn i vinduet på en lastebil. Den ene satt ved rattet og den andre i passasjersetet, de så ut som de skulle på tur.
En kveld vi skulle til rommet vår lå det en villsvin mor med ungene sine der og sov. Da torde jeg ikke å gå inn – så mamma matte åpne veranda døra. Egentlig var de ganske søte og lignet på Pomba I Løvenes konge.




Så til Aper.
Det er mange sorter aper i Ghana en av de sortene heter Bavian. Bavian er den sorten ape vi har sett mest, så vi tror det er flest bavianer i Ghana.

Det er mange andre sorter aper og men jeg kan ikke navnet på flere.

På lørdag var vi på et sted som het Green Turtle beach, kan du gjette hva vi gjorde der?
Vi var på safari etter skilpadder, størelsen på skilpaddene var ca. 2 METER. Grunnen til at vi kunne se dem var at de kommer for å legger egg der nå. Det er veldig viktig at vi ikke skremmer de fordi da kommer de ikke til å legger egg mer, å det er veldig viktig at de legger egg fordig de holder på å bli utrydet:( Vi var opp nesten hele natten og gikk I stjerneskinnet langs stranda, men dessverre fikk vi ikke sett noen. Bare et sted hvor de hadde lagt egg.
I Ghana har de også Flodhester, Leoparder, Pygme elefanter men de har vi ikke sett enda.

Monday, March 8, 2010

6. Mars-Ghanas nasjonaldag

Som dere forstår er dette ett inlegg om 6. mars.
6. mars er national dagen til Ghana. I år feiret de at det var 53 år siden Ghana ble det første frie landet i Afrika på denne datoen. Første presidenten i Ghana het: Kwame Nkrumah.

Skolens drakt for nasjonaldagen.
Det er litt samme tradisjoner her som i Norge, feiringa handler om skolebarna. En av tingene som ikke er likens er at i Norge går vi i tog og har det gøy, mens her må de masjere sånn som militæret gjør. Men ikke bare det, det er en konkuranse om den skolen som masjerer mest likt militæret. Akkurat som hjemme hadde hele skolen øvd på å masjere i skoletida, vår klasse øvde også noen ganger etter skoletid. Da spilte de musikk fra høytalere, men på selve dagen var det som hjemme musikkorps som spilte.

Mrs Grace var veldig stolt av skolen sin, hun hadde fått sydd seg kjole i samme stoff som elevene.





De som bestemer hvem som vinner og sånt hadde endret reglene uten å si i fra, så det var mange skoler som ble trekt fordi de fant på nye ting. Akosombo international school vant 2. pris i alle kategoriene (småskolen, mellomtrinnet og ungdomsskolen).

Også denne dagen var det mye being. Det fine var at det var forskjellige grupper som ba: engang var det tradisjonellbønn fra den lokale høvdingen, så kristen og til slutt muslimsk. Det viser at i Ghana kan de samarbeide selv om de kommer fra forskellige religioner. Etter at prisene var delt ut dro de fleste som vi gjør sammen med familien sin og spiste. I parkene var det sanger, danser og mange som spilte trommer og andre instrumenter. Jeg så også noen som holdpå med tautrekking, sekkeløp og ballspill – nesten slik som vi gjør på St.hansaften. Når det er nasjonaldag her får de en ekstra fridag, så på mandag er det ikke skole. Det kan vi og begynne med!

Wednesday, March 3, 2010

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu!

Sist fredag reiste vi til Nkwanta i Volta region, på grensen til Togo. Det er en lang kjøretur og veien dit er i hvrtfall ikke Norsk standar......

Vi kjørte lenge i et ubebodd område, så kom vi til et kjempe fint hotell, ikke fem stjernes men veldig bra til å være midt i nowhere. Vi viste om hotellet fra før fordi vi hadde bodd der i 2008.
Dagen etterpå skulle vi i begravelse. Veien dit var egentlig ganske bra, det eneste vi kan klage på var brua som skulle ha vert der men som ikke var der........

Vi kom oss fram til begravelsen, det var en gammeldags begravelse og det var egentlig ganske interisangt, men selvfølgelig gikk kameraet tomt for batteri akkuratt når det startet. TYPISK!



Etter begravelsen dro vi tilbake til hotellet og så på film, Nanzy Drew. Ganske bra egentlig.
Dagen etter dro vi til Adomadom, landsbyen hvor faren min bodde fra han var 2 til 6. Overalt hvor vi gikk ropte folk "abroni". Noe som vil si ett eller annet om folk fra nord, altså hvite..... De synes seriøst jeg, meg som ikke er hvit i det hele tatt at jeg er hvit. Mens jeg tror de er fargeblinde. Det var ganske spennende å besøke landsbyen, men de små barna syntes antagelig vis at jeg var veldig tjukk, noe som i dette tilfelet er sant, men det ble ikke nå bedre av at de begynte å klemme på armene mine og le og sånt, jeg hadde mest lyst til å synke ned i jorda.FLAUT!

Barn fra landsbyen kom for å hilse på oss og sitter i skyggen på kjøkkenet til tippoldemoren vår.


Så bar det hjemover. På vien hjem måtte vi fylle diesel, de målte opp dieselen i en bøtte og helte det inni.Nå sitter jeg atme kjøkken bordet å er veldig trøtt, fordi vi må stå opp skikkeig tidlig hviss vi skal legge ut innleg. Det var alt for denne gang, tenk og skrive noe slikt det var alt for denne gang. Vet ikke hvor jeg har det fra. JaJa
Blogges!


-Sandra-(AbenaI)